Cel mai sudic fiord european, un fluture albastru – Kotor

Marea Adriatica patrunde in golful Kotor si orasul cu acelasi nume, creind un spectacol al naturii intalnit in Europa, poate doar la Venezia sau la Bruges, dar cu siguranta de neegalat niciunde. Kotor este cel mai sudic fiord al Europei, Kotor este orasul dalmat mentionat inca din anul 168, Kotor este locul de o valoare culturala extraordinara, aceasta fiind data de numarul impresionant de monumente, bisericile romanice si zidurile orasului medieval. Kotor este, fara indoiala, cel mai frumos golf din Marea Mediterana.

Kotor se mandreste cu cateva lucruri interesante si cunoscute de cei ce-l viziteaza: prima farmacie a fost aici in anul 1326, iar primul spital in 1350, farmacistii si medicii fiind italieni. De altfel, cea mai ingusta strada din lume se gaseste in Kotor. Aceasta se cheama „lasa-ma sa trec”, tocmai pentru ca reusesc cu greu sa treaca doua persoane.

Forma de fluture a golfului se potriveste de minune cu culoarea sa, un albastru marin extraordinar de lucios, limpede si curat. Iar in bataia soarelui torid de vara, Adriatica aici este calma si linistita, valuri parca nici nu exista, marea fiind un albastru uniform si chiar usor strident. Peisajul romantic si linisitit este completat de cladirile vechi si Catedrala din secolul al XII-lea, cu o arhitectura influentata puternic de ocupatia Republicii Venetiene dintre anii 1420 si 1797. Toate acestea te introduc in atmosfera medievala a oraşul Kotor, inclus pe lista monumentelor culturale protejate şi restaurate, cu un important sprijin UNESCO. O plimbare aici este, cu siguranta, una linistita si relaxanta, se pot admira in tihna obiective precum: Catedrala Sfântul Trifon, Biserica Ortodoxă Sfântul Luca, Bastionul Gurdit, Piaţa Armelor, Palatul Grgurina sau Biserica Sfânta Maria.

In fiecare an, in perioada 6-8 August, Kotor gazduieste Carnavalul Verii, inspirat din carnavalul venetian din februarie, un motiv in plus pentru turistii ce viziteaza golful muntenegrean sa poposeasca un timp in aerul de sarbatoare si petrecere, organizat pe Coasta Dalmatiei. Toata aceasta atmosfera medievala fermecatoare este completata de peisajul unic al frumoaselor canioane prin care apa Adriaticii patrunde adanc in interiorul continentului.

Kotor este un golf unic, un loc special incarcat de istorie, un oras cu povesti si legende, dornice sa fie cunoscute turistilor ce-i trec zidurile groase de 15 metri. Si desi destinatia muntenegreana descrisa este spectaculoasa, ridicandu-se la nivelul altor locuri luxoase din Europa si nu numai, aici preturile nu sunt piperate deloc, iar ospitalitatea muntenegrenilor te va face cu siguranta sa revi in aceste locuri magnifice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Calator in lume

Despre orice

Interviuri

Poezie

Vreau sa fiu turist in Romania!

  • Etichete