Regina Maria – “Eu nu sunt femeie! Eu sunt Regina!”

 

Regina MariaCandva Balcic a apartinut Romaniei, nu foarte demult, intre anii 1913-1940. Romania pe atunci era Regatul Romaniei (1881-1947) si a cunoscut una dintre cele mai infloritoare perioade ale sale in tot ce a insemnat cultura, educatie, dezvoltare si bun gust. Sigur, totul s-a intamplat datorita conducatorilor sai. Regele Carol este cel care obtine independenta Romaniei (1877-1878), castiga Dobrogea si dispune de constructia podului peste Dunare, intre Fetesti si Cernavoda. Tot Regele Carol I impreuna cu Regina Elisabeta sunt cei care construiesc la Sinaia Castelul Peles, unul dintre cele mai vizitate obiective turistice ale Romaniei din toate timpurile.

Succesorii lor la tron au fost Regele Ferdinand impreuna cu Regina Maria. Regele Ferdinand este cel care conduce Romania in Primul Razboi Mondial si lupta impotriva Puterilor Centrale, de partea Antantei. Regina Maria, nepoata Reginei Victoria a Marii Britanii, devine cea mai iubita persoana si cea mai apreciata regina a romanilor. In timpul Primului Razboi Mondial, Regina Maria este cea care ajuta soldatii aflati in spitalele de pe front si astfel ajunge sa fie numita “Regina Soldat” sau “Mama Ranitilor”.

Dupa ce devina Regina a Romaniei, in anul 1914, Maria promoveaza interesele tarii sale adoptive, ea fiind sfatuitorul cel mai de pret al Regelui Ferdinand. Regina Maria a fost legata sufleteste de doua locuri: Bran si Balcic, ambele pe teritoriul Regatului Romaniei in perioada sa de domnie.

In 1925 este inceputa constructia Castelului de la Balcic. Pentru gradinile castelului s-au adus pietre tocmai din insula Creta, iar decorul acestor gradini superbe este terasat in 6 trepte, pentru ca “Mama Regina” a fost mama celor 6 copii: Carol, Elisabeta, Maria, Nicolae, Ileana si Mircea. Regina era foarte iubita la Balcic, aici i se spunea Sultana, pentru ca vila sa este asemanatoare constructiilor musulmane, are un turn precum un minaret. Adeseori, Regina Maria obisnuia sa se plimbe prin oras si sa imparta bani familiilor nevoiase.

Castelul BalcicBalcic devine locul sau de refugiu dupa moartea Regelui Ferdinand. Fiul sau, Carol al II-lea, successor la tron al Regelui Ferdinand, o izoleaza pe mama sa si o supune unor reguli stricte care o intristeaza si o imbolnavesc. In anul 1933 Regina Maria isi scrie testamentul, cerand ca dupa moartea sa inima sa-i fie depusa in micuta capela Stella Maris, in locul sau de suflet: Balcic.

Asa s-a si intamplat, dupa moartea Reginei Maria, inima i-a fost prelevata de Dr. Nicolae Minovici si a fost adusa la Balcic, intr-o caseta de argint decorata cu peste 300 de diamanate si pietre pretioase. Dupa ce Bulgaria redobandeste Cadrilaterul, in anul 1940, inima Reginei Maria este dusa la Bran, al doilea loc de suflet al Reginei Maria Alexandra Victoria (numele sau complet).

Maria este si prima femeie care a ajuns vreodata la Meteora (1921), acest ansablu monastic fiind populat in exclusivitate de barbati in acea vreme. Staretul Manastirii Marele Meteor i-a spus atunci ca nici o femeie nu a calcat in lacasul de cult din varful stancii si ca femeilor le este interzis accesul.

A fost momentul in care Maria i-a raspuns acestuia: Eu nu sunt femeie! Eu sunt Regina!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *