Despre cea mai frumoasa meserie din lume!

Despre cea mai frumoasa meserie din lume am povestit astazi Forumul Ghizilor de turism din Romania

“Ai cea mai frumoasa meserie din lume!” – am auzit de sute de ori fraza aceasta cu apreciere si drag cateodata, cu invidie alteori. Cert este ca niciodata nu am negat. A fi ghid de turism este unic intr-adevar! Implica responsabilitati si cunostinte, spontaneitate si rabdare, studiu permanent si o pregatire care se contruieste in timp din experientele acumulate.

Turistii cauta autenticitate, unicitate, experiente, pe care sa le transforme in amintiri de neuitat. Iata de ce imi place sa fiu ghid pentru turistii straini care viziteaza tara mea, pentru ca aici intalnim inca acele obiceiuri si traditii demult inlaturate de industrializare si globalizare.

Asa a luat forma si Campania de promovare “Vreau sa fiu turist in Romania!” pentru ca Romania are multe de oferit.

Turistii trebuie sa viziteze Maramuresul, acolo unde se afla cei mai multi mesteri lemnari din tara. Materie prima avem suficienta, ramane doar ca mesterii sa sculpteze cu grija si migala fiecare bucatica de lemn. O lume de poveste!

Si pentru ca am inceput povestea despre minunile Romaniei din Nordul tarii, Bucovina isi asteapta turistii dornici sa vada obiceiuri neclintite de veacuri. La Manastirea Agapia maicile lucreaza in atelierul de tesut covoare, cu degetele delicate, miscandu-le scurt si precis, impletind culorile minunate de lana naturala.

Se intampla si la Tismana, in Oltenia, loc renumit pentru razboaiele de covoare ce se gasesc astazi chiar in casele localnicilor.

Olaritul este un mestesug autentic romanesc. Traditia olaritului si olari care si-au pastrat meseria din tata in fiu gasim astazi la Marginea si la Horezu. Adevarate opera de arta!

Despre vinuri nu mi-ar ajunge timpul si cuvintele sa descriu sentimentul si experienta turistilor plimbati pe la Cotnari, Recas, Samburesti, Ceptura, Pietroasele, Murfatlar sau Macin. Explorati drumul vinului impreuna cu strainii care vin sa “guste” Romania

Cat despre partea culinara a Romaniei mi-a ramas pentru totdeauna in minte: “Alexandra, in Romania branza si smantana au gust!”

Da, au gust! Pentru ca Romania are gust, are varietate, are traditii, pitoresc si autentic, peisaje si natura – toate unice!

Mai mult de atat, cum sa afle lumea de locurile minunate din Romania daca nu oferim materiale / harti / pliante gratuite turistilor. Iar aici am cateva puncte distincte si concrete:Dar nu este suficient! Ce te faci cand in Bucuresti nu ai niciun loc de parcare sau macar de stationare pentru a imbarca sau debarca turistii? Opresti pe Calea Victoriei sau in Piata Revolutiei si in loc sa te ocupi de explicatiile obiectivelor turistice, abundente in aceste zone, trebuie sa dai explicatii politiei comunitare, uneori chiar revoltator de agresivi atat la adresa ghidului, cat si la adresa turistilor.

  1. Centrele de informare turistica au program de luni pana vineri de la 10 la 16 iar sambata si duminica este inchis (ex. Brasov)
  2. Mi s-a intamplat sa merg la Centrul de Informare turistica din Sibiu, mai exact in Piata Huet, unde mi s-a cerut 10 lei pentru o harta pe care scrie “exemplar gratuit” – vara 2014
  3. Eram in Delta Dunarii cu un grup de turisti intr-o excursie tematica – Asociatia de Flora si Fauna din Italia – la Centrul de informare turistica din Murighiol nu am gasit nici macar orarul pe usa. Am apelat la Asociatia Litoral Delta Dunarii, care a sarit imediat in ajutorul meu si mi-a trimis la ARBDD Tulcea cutii intregi cu ghiduri turistice, harti si alte materiale informative pentru turisti – vara 2013

Toate aceste puncte concrete impreuna cu cele mentionate de colegii mei vor fi depuse intr-un document oficial la Autoritatea Nationala pentru Turism, marti 3 Februarie, urmand a fi gasite solutii pentru o mai buna derulare a activitatilor ghizilor de turism in Romania.

Forumul Ghizilor de Turism din Romania a avut loc la Predeal – Hotel Belvedere pe 31 Ianuarie 2014.

Organizatori: Echipa InfoTravelRomania: http://www.infotravelromania.ro/forumul-national-al-ghizilor-de-turism1.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *