Fortareata Agia Mavra – punctul de intrare in insula Lefkada

santa_maura

Fortareata Agia Mavra este un exemplu splendid de arhitectura militara medievala, construita in forma hexagonala si cu 7 bastioane, pe o suprafata de 4,5 hectare, atat pe uscat, cat si in Marea Ionica.

Pe locul unde astazi domneste frumoasa fortareata, candva a existat Templul Zeitei Afrodita si tot aici a fost gasit si un fragment dintr-o sculptura, infatisand chipul Zeitei Frumusetii. Partea centrala a castelului de aparare a fost construita in secolul XIV, de catre Giovanni Orsini, care primeste in administratie Insula Lefkada, atunci cand se insoara cu fiica lui Nicefor I, despot al Epirului la acea vreme. o suprafata de 4,5 hectare, atat pe uscat, cat si in Marea Ionica.

Construind aici fortareata, Giovanni dorea sa protejeze insula de atacurile piratilor si ale altor inamici. Astfel, acesta muta si capitala insulei aici si o denumeste Agia Mavra, dupa Biserica Agia Mavra din interiorul fortaretei.

agia-mavra-castle-lefkada

Legenda spune ca Biserica Agia Mavra a fost fondata de napoletani, care la secolul XIV stapaneau aceste zone, fiind denumiti si “duci de Lefkada”. Biserica Agia Lavra este foarte bine conservata, iar in fiecare an pe data de 3 Mai are loc aici o slujba cu totul speciala, cu ocazia zilei Fortaretei Agia Mavra, ce-si intampina toti oaspetii, chiar la intrarea in insula.

Initial a fost construita ca si cetate de aparare, cu timpul Fortareata Agia Mavra a devenit punct de intrare in Insula Lefkada, iar astazi obiectiv turistic cautat si apreciat. Castelul este pustiu, inconjurat de apa de jur imprejur, iar in zilele cand marea este calma si linistita, fortareata se oglindeste foarte frumos in Marea Ionica, mereu limpede si cristalina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Calator in lume

Despre orice

Interviuri

Poezie

Vreau sa fiu turist in Romania!

  • Etichete