Interviu Cristian C. FRANCU – C.E.O. Klever Travel

     Ce inseamna pentru tine conceptul de Travel?

A calatori – adica a te misca dintr-un loc in altul, pe o oarecare distanta. Dupa cum spune DEX-ul: „A face un drum spre un loc (mai) depărtat; a fi pe drum” Sinonimele oficiale din limba romana ar fi a colinda, a cutreiera, a peregrina, a umbla, a voiaja

Turismul se refera la acele calatorii de placere, facute cel mai probabil in timpul liber, in scop de recreere.

Anglosaxonii folosesc termenul de “leisure” pentru a se referi la “timpul liber”.
“Leisure” s-a format din frantuzescul “loisir” care provine din latinescul “licere” care insemna “a fi permis”. (Interesant este ca tot din LICERE se trage si mai modernul termen “licenta”/”license” – adica “permis”.  => inca un motiv in plus pentru ca Agentiile de Turism sa aiba o Licenta de Turism).

Conceptul de TRAVEL este legat pentru mine de cel de TURISM – adica acele calatorii pe care alegem sa le facem in timpul liber, adica in timpul in care ne este permis sa facem exact ceea ce ne face placere.

Si totusi conceptul de TRAVEL include si “turismul de afaceri”. Caci pana la urma si calatoriile in interes de afaceri sunt incluse in acceptiunea moderna si completa a turismului: acele calatorii in afara zonei in care cineva traieste, de la calatoriile de o zi pana la cele care dureaza cateva saptamani, de la delegatiile in interes de serviciu la vacantele in strainatate.

Din punct de vedere etimologic, cuvantul „turism” provine din termenul englezesc „tour” (calatorie/tur), care a fost folosit in Anglia anilor 1700, referitor la acţiunea de a calatori in Europa. Voiajele vremii in Europa se desfasurau cu precadere in Franta. (“voiaj” tradus “voyage” e intalnit in aceasi forma si in engleza si in franceza) Acest termen – tour/tourism – a fost ulterior preluat de majoritatea limbilor europene, cu sensul de calatorie de agrement, excursie, voiaj.

O paralela interesanta se poate face totusi intre conceptul de turism (tourism) si cel de “travel”. E interesant de stiut si observat ca anglosaxonul “travel” s-a format din binecunoscutul cuvant frantuzesc “travail” care inseamna “munca”. Iar frantuzescul TRAVAIL este practic opus substantivului “loisir”. Putem trage concluzia ca initial, cuvantul “travel” si actiunea de a calatori (“to travel”) se refereau la ceva dificil, care implica munca din partea calatorului. In acele vremuri, lumea nu calatorea (neaparat) de placere. A calatorii implica o pregatire amanuntita si calatoria in sine urma a fi dificila si imprevizibila fiind facuta dintr-un un interes foarte concret si de cele mai multe ori lucrativ. Sau dintr-un spirit dezvoltat de aventura.

Cu toate aceste precizari, atunci cand ne gandim la turism si la TRAVEL probabil cei mai multi dintre noi ne gandim la “vacanta”. Fie ca ne si vedem pe plaja sau pe marginea piscinei, cu schiurile pe partie sau la shopping, relaxandu-ne la spa sau vizitand toate atractiile unui oras, pentru cei mai multi dintre noi turismul inseamna timp liber si o calatorie catre o destinatie in care ne dorim fie o vacanta activa, fie un sejur de relaxare.

Turismul… dincolo de definitii si cifre, inseamna bucuria de a calatori si de a profita la maxim de timpul tau liber!

Turismul… dincolo de business si de calatoriile de afaceri, inseamna relaxare, distractie, aventura, odihna, peisaje, oameni, Viata!

  

Care a fost prima ta vacanta si ce a urmat pana la cea mai recenta?

Prima mea VACANTA… gandul imi zboara la Vacantele alaturi de parinti de cand eram copil! Acele Vacante din care avem amintiri directe si/sau amintiri induse de povestile celor care ne insoteau.

Nici nu stiu sigur daca imi amintesc sau mai mult imi imaginez secvente din Vacanta la Sinaia si prima urcare cu Telefericul care m-a speriat cand aveam cativa anisori. Sau din sejururile la mare cu ai mei. Mi-amintesc hotelul din Eforie Nord si faptul ca ma fascina sa cer EU de la receptie cheia de la camera 222!

Alaturi de ai mei si, ceva mai tarziu si alaturi de surorile mele mai mic, am cutreierat Romania, de la mare la munte, din Moldova in Ardeal. Chiar daca multi ani nu aveam masina noastra!

Prima mea Vacanta fara rude a fost Tabara de la Cabana Miorita, la cota 2000, in clasa a II-a. Era inainte de Revolutie si imi amintesc ca asteptand sa ne repartizeze in camerele cu cate 10 paturi suprapuse, fiindca mi-era foarte sete, am intrat in Barul Cabanei si, fiindca NU aveau PEPSI sau BRIFCOR iar eu aveam o bancnota de 25 de lei, am comandat o bere! Si am si primit-o, cred ca era Bucegi sau Azuga. Si, desi mi-a cumparat-o o tovarase invatatoare care m-a vazut cu ea in mana, colegii m-au poreclit Betivul ceva vreme dupa… 😉

Au urmat iesirile cu colegii la Mare si la Munte, cantatul la chitara si, din anii facultatii (am studiat Turism Servicii, in cadriul Facultatii de Comert din cadrul ASE si am facut parte din Organizatia VIP – Voluntari pt Idei si Proiecte) am inceput sa Organizez Grupuri de prieteni (si prieteni ai prietenilor) de 1 MAI, de REVELION sau cu alte ocazii. Probabil acesta a fost inceputul meu in cariera de Consultant si Organizator de Calatorii…

Sa nu va plictisesc insa prea mult cu detalii neinteresante despre mine… Insa trebuie sa revin la intrebarea voastra:

Prima mea iesire din tara a fost in 2003, in Grecia, pe Riviera Olimpului. Am fost placut impresionat de ceea ce am descoperit acolo! Mult diferit de Litoralul nostru. M-a fascinat Marea Egee si atmosfera tipic greceasca.

Apoi am descoperit Litoralul Bulgaresc al Marii Negre si am ramas impresionat de Hotelurile dezvoltate in Golden Sands, Albena si Sunny Beach si de conceptul de All Inclusive, pe care, aveam sa aflu mai tarziu, ca bulgarii l-au copiat de la turci.

Turcia am descoperit-o atat in ISTANBUL (o adevarata capitala a lumii) cat si in KUSADASI. Apoi, primul meu zbor cu avionul a fost catre ANTALYA. Care a devenit si ramas una din destinatiile mele favorite. Datorita resorturilor senzationale si serviciilor excelente. Cand ma gandesc la relaxare si rasfat, ma gandesc la ANTALYA!

Am vizitat si revizitat Bulgaria, Grecia si Turcia – cele mai bine vandute destinatii pentru turistii romani.

M-am indragostit de Insulele Grecesti – de la micuta Thassos la Corfu, Creta sau Rhodos, de la KOS la Zakhyntos.

Trebuie sa va spun ca sunt un promotor entuziast al Africii de Nord. Am descoperit in Egipt si in Tunisa o alta lume, destinatii de Vacanta senzationale, pe care trebuie sa le vizitati macar o data in viata.

Relativ recent am descoperit CROATIA si MUNTENEGRU si am testat si Litoralul Spaniol din Sud. Si mi-am facut un obicei sa vzitez si descopar cateva orase importante in fiecare an: iubesc PRAGA, PARISul, LONDRA si ROMA. Si cred ca ma voi indragosti iremediabil si de Amsterdam, unde inca nu am ajuns. NU am ajuns nici in Barcelona insa o parte din sufletul meu a ramas in Sevilia si in Sudul Spaniei. Evident ca nu puteti rata sansa de a vizita Budapesta sau Viena, capitale atat de la indemana turistului roman.

In 2011 am calatorit prima data in Asia de Sud vest si am ramas fascinat de Thailanda si de tot ceea ce inseamna Paradisul Asiei de Sud est.

Iar in Aprilie voi pleca pentru prima data in INDIA!

Am vizitat circa 150 de destinatii din aproximativ 25 de tari. Insa sunt constient ca Lumea asta este MARe si MINUNATA si ca mai am atat de multe de descoperit.

In mine se duce o lupta: exista locuri de care m-am indragostit si in care mi-am promis sa ma intorc. Si exista atatea locuri pe care nu le-am descoperit inca si de experiente pe care imi doresc sa le traiesc.

Important este sa fim sanatosi si sa ne bucuram de VIATA si de CALATORII!

Succesul in Viata (si in Calatorii) este rezultatul unor Alegeri si Decizii potrivite!

Alegerile si Deciziile potrivite sunt rezultatul Experientei!

Experienta este adesea rezultatul unor Alegeri si Decizii gresite!

Asteptarile noastre sunt determinate de experientele noastre anterioare.

Asadar, intr-adevar, experientele noastre anterioare de VACANTA sunt importante si, teoretic, sunt cele care ne formeaza asteptarile legate de viitoarele vacante.

Si totusi, nu tot ceea ce s-a intamplat in trecut sau ceea ce se intampla acum determina cu adevarat ceea ce vom deveni sau unde si cum vom calatorii…

Deciziile voastre legate de prioritatile pe care vreti sa va concentrati, alegerile legate de visele voastre si ceea ce aveti de gand sa faceti in legatura cu ele, deciziile si alegerile voastre va vor determina atat propriul destin cat si viitoarele destinatii si experiente de calatorie.

Si da, de multe ori calatoria in sine este mai importanta decat destinatia finala!

Chiar daca nu sunteti in vacanta, chiar daca nu calatoriti, este important sa va detasati de probleme si de stress, sa va linistiti si bucurati de fiecare clipa. Sa va traiti viata… in stilul vostru propriu.

Orice ati face, oriunde ati fi, orice varsta ati avea, iarna sau vara, ignorand criza sau in ciuda ei, nu lasati niciodata, Visele sa se transforme in Regrete… Ci dincontra, transformati-le in Realitate!

Visele sunt copiii sufletului nostru si parca atunci cand eram copii stiam cu adevarat sa visam… Fara limite impuse de societate, fara limitari nascute din nevoia de a fi rationali sau rezonabili, fara teama de a exagera, de a fi judecati sau ironizati.

Se spune adesea ca noi cei din industria turismului sunt niste adevarati ‘negutatori de vise’.

Vacantele sunt uneori incercarile fiecaruia dintre noi de a ne transforma visele in realitate si nu doar realitatea intr-un vis… Spre exemplu: dorinta de a ajunge cu adevarat in India, in Tibet, in Brazilia sau in Statele Unite si nu doar de a visa in fiecare zi ca vom ajunge acolo.

Pentru a transforma un vis in realitate e nevoie ca in primul rand sa ai un vis. E foarte important sa stim ce vrem cu adevarat, sa stim unde dorim sa ajungem si nu numai sa asteptam si sa speram ca vom gasi candva o solutie, un moment sau o oferta care sa ni se potriveasca.

In Viata (in general) si in Turism (in particular), pentru a face o Alegere potrivita trebuie deci sa te informezi, sa compari si sa pui in balanta mai multe variante! Si nu in ultimul rand trebuie sa inveti si sa te obisnuiesti sa ceri!

De multe ori intrebarile bine puse dau nastere la raspunsuri potrivite, care raspunsuri potrivite te ajuta sa iei deciziile corecte si sa faci alegerile potrivite!

Si aici intervenim noi – CONSULTANTII de TRAVEL!

 

 Multumesc pentru acest complet si interesant interviu, Cristian C. FRANCU – C.E.O. Klever Travel, Travel & Events Consultant & MindSmith Trainer, Problem Solver, Arhitect de Poduri intre Suflete, Alchimist al Timpului Liber, PROFESSIONAL HUMAN BEING (PhB) !!!!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *