Istanbul – de la 1 la 1001

Minarete luminate odata cu apusul soarelui, stradute discrete si intortocheate, care urca si coboara, localuri inghesuite unde miroase a kebap si a tot felul de mirodenii traditionale, arome de narghilea pretutindeni, toate acestea le-am gasit in Istanbul.

Un oras, doua continente, trei imperii

S-au scris de-a lungul timpului milioane de pagini despre Istanbul, un oras deosebit din multe puncte de vedere, singurul oras din lume asezat pe doua continente si istoric vorbind, capitala celor trei imperii: Roman, Bizantin si Otoman.

Patru minarete

Cifra patru in Istanbul ma duce cu gandul mereu la Moscheea Sfanta Sofia, deasupra careia se inalta mistic cele 4 minarete.

interior

Construita in forma pe care o vedem astazi de Imparatul Iustinian, la acea vreme era, de fapt, catedrala. Ulterior, in urma stapanirii otomane, basilica este transformata in moschee, sub indemnul Sultanului Mahomed, cuceritorul Constantinopolului.

Marturii ale trecutului stau astazi admirate de miile de turisti ce pasesc zilnic in Moscheea Sfanta Sofia: mozaicuri impresionante ce-ti taie rasuflarea, decorate in cel mai atent detaliu, isi arata frumusetea dupa mai bine de un mileniu si jumatate.

Moscheea Sfanta Sofia are povesti fascinante. Aici puteti vedea chipul diavolului pe unul dintre peretii de marmura din interior, iar un alt aspect interesant este palma Fecioarei Maria, observata intr-o coloana de marmura paralelipipedica.

Prima catedrala de dimensiuni uriase, primul gigant in stil bizantin, prima moschee imperiala a orasului Istanbul, Biserica Sfanta Sofia a servit drept model pentru urmatoarele moschei ce aveau sa se construiasca mai tarziu in capitala Imperiului Otoman: Moscheea Albastra, Moscheea Suleymaniye, Moscheea Shehzade si Moscheea Rustem Pasha.

Impresionant obiectiv turistic: 916 ani catedrala, 482 ani moschee, iar in anul 1935, la initiativa lui Mustafa Kemal Ataturk, primul presedinte al Turciei, lacasul de cult Sfanta Sofia devine muzeu.

Cinci poduri

Cinci poduri sunt la Istanbul astazi: doua dintre acestea leaga partea europeana de partea asiatica a orasului, iar alte trei poduri traverseaza Cornul de Aur, estuarul unde au fost ancorate de-a lungul timpului navele bizantine, otomane si comerciale. Podul Bosfor, primul pod construit peste stramtoarea ce-i da si numele, este unul impresionant, situat la aproximativ 100 metri deasupra apei, iar Podul Galata este cel mai vechi pod construit peste Cornul de Aur.

Cisterna celor 1001 coloane 

Basilica Cisterna, Palatul Scufundat sau Cisterna Scufundata este cea mai mare dintre multele cisterne antice care se afla sub orasul Istanbul. Construita in secolul al VI-lea, in timpul domniei imparatului bizantin Iustinian I, astazi Basilica Cisterna reprezinta unul dintre cele mai impresionante locuri din vechiul Constantinopol. Are doar 336 coloane, insa in apropiere se afla intr-adevar un alt loc asemanator, numarand 1001 coloane, dar care nu se viziteaza.

O plimbare in Basilica Cisterna te intoarce in timp, poate chiar pe vremea zeilor, pentru ca daca strabati intregul traseu te intalnesti cu Meduza. Doua sculputuri provenite din templele romane antice se afla aici, reprezentand-o pe muritoarea al carei par a fost transformat de zeita Atena in serpi, geloasa fiind de iubirea acesteia cu Perseu.In vremea romanilor, in jurul secolului al IV-lea, a existat o basilica deasupra in locul cisternei. Pe-atunci era nu doar un lacas de cult, dar si un centru artistic, comercial si juridic.

Plimbarea in Cisterna Scufundata este extraordinar de placuta: muzica clasica, lumini difuze, povesti cu zei si colturi misterioase.

Istanbul este un oras misterios, un oras al traditiilor si al culturii, atat religioase, cat si culinare. Istanbul este un oras mistic si mereu surprinzator, nu este neaparat exemplul bunului gust mereu, insa are un gust bun intotdeauna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *