Istoria controversata a insulei Corfu

Se spune despre Corfu ca este un amestec de culturi si civilizatii diferite, care impreuna fac aceasta insula un loc cu totul deosebit: Venetia si Neapole, o bucatica de Franta, un pic mai mult decat Anglia si, fara indoiala, Grecia la ea acasa.

Casele parca soptesc toate aceste lucruri, la fel si locuitorii insulei Corfu, care-si povestesc si astazi, cu atata drag urmasilor lor, batranele legendele ce fascineaza toti vizitatorii. Pentru ca pe aici au trecut atatea popoare, fiecare lasandu-si ce a avut mai frumos si mai bun, Corfu se bucura de un amestec de cultura si arhitectura, absolut deosebite.

Corintienii ajung in Corfu in anul 734 i.Hr., pentru ca in anul 664 i.Hr. sa aiba loc prima batalie pe mare din istoria Greciei, aceea dintre Corfu si Corint. Pentru prima oara insula Corfu obtine independenta in anul 255 i.Hr., dar nu pentru mult timp, pentru ca 4 ani mai tarziu este cucerita de romani, pana in anul 337, cand urmeaza Perioada Bizantina, dintre anii 337 si 1267. Regii Siciliei si al Italiei de Sud la acea vreme, Carol I de Anjou si Carol al III-lea de Anjou cuceresc insula intre anii 1267 si 1386, urmand apoi infloritoarea perioada a venetienilor si genovezilor care stapanesc tinutuile Marii Ionice pana in anul 1797. Puteri maritime la acea vreme, Republica Venetiana si Genoveza dezvolta aici comertul si nu numai, martore sunt cladirile ce-si arata si astazi balcoanele, ferestrele si arcadele in stilul venetian al secolelor  14-15. Napoleon cucereste Republica Venetiana in anul 1797, bineinteles si insulele care apartineau acesteia, dar nu dureaza mult, pentru ca in 1799 rusii cuceresc  Corfu, urmand ca la 1800 sa ia nastere Statul Septinsular, alcatuit din cele mai mari 7 insule din Marea Ionica, printre care Kefalonia, prima ca marime, Lefkada, Zakynthos si, desigur, Corfu. Urmeaza apoi perioada in care insula este cucerita de britanici. In timpul Primului Razboi Mondial Corfu este invadata de francezi, iar in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial italienii si germanii ocupa insula.

In sfarsit, Corfu devine teritoriu grecesc dupa Razboiul Civil, incepand cu anul 1949. Curentul electric este introdus in localitatile insulei incepand cu anul 1950, iar in martie 1957 este inaugurat Radio Corfu, urmand ca in anul 1960 televiziunea sa fie introdusa in insula. In anul 1984 este inaungurata Universitatea Ioniana, iar in anul 1995 incep si primele conexiuni la internet in Corfu. Mostenire ramasa din zilele influentei britanice, Corfu este singurul loc din Grecia unde se joaca cricket.

Popoarele care au trecut prin Corfu de-a lungul timpului au lasat in urma lor o legenda ori o amintire, care toate impreuna vorbesc si astazi despre acest minunat loc din Grecia. In zilele noastre, Corfu este insula cu un aer nonconformist, peisaje absolut spectaculoase si o atmosfera sofisticata, de vina fiind istoria ce incarca fiecare coltisor al insulei cu cate o poveste fermecatoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Calator in lume

Despre orice

Interviuri

Poezie

Vreau sa fiu turist in Romania!

  • Etichete