Nicosia – povestea a doua culturi!

Singurul oras divizat din lume, povestea a doua culturi: Nicosia!

Nicosia este capitala Ciprului din secolul XII. Astazi este singurul oras divizat din lume, impartit de “linia verde” intre sudul controlat de guvernul cipriot si nordul insulei, ocupat de catre turci din anul 1974. Cipriotii o numesc Lefkosia, minunata lor capitala, care gazduieste astazi doua culturi diferite, doua religii diferite, doua clase sociale diverse.

Partea preferata a orasului este centrul istoric, teritoriu cipriot astazi, foarte pitoresc, cu spatii pietonale, piatete, cafenele si localuri traditionale, toate pline de farmec si personalitate. Si pentru ca eu am nimerit in Cipru tocmai in luna mai, la Nicosia domnea pretutindeni un miros imbietor de flori: iasomie, castani si macese, un amestec de parfumuri florale ametitor, astfel incat sa completeze peisajul unic al acestui oras, unde, cu doar un singur pas facut in plus, treci granita din partea greaca in partea turca. Doar atentia sa nu-ti lipseasca, ai nevoie de viza, pe o foaie special primita de la vamesii care stau si numara turistii ce trec in Nicosia turceasca, iar apoi, au grija ca revenind in partea sudica, sa aiba foaia cu viza de intrare, pentru a putea fi primiti inapoi, in Nicosia cipriota.

Vizita capitalei Ciprului incepe cu Poarta Famagusta, care gazduieste Centrul Cultural Municipal al oraşului, cu un program variat de expoziţii. La mică distanţă de aici se află Bastionul Podocatoro în interiorul căruia se află Monumentul Libertăţii, inaugurat în 1973 şi care marchează independenţa faţă de Marea Britanie. Vizita continua cu Muzeul Etnografic, Muzeul de Artă Bizantină şi Catedrala Agios Ioannis construită în 1662, pe locul unei vechi abaţii benedictine, care astazi conservă fresce din secolul al XVIII-lea. Plimbarea pe jos, pe stradutele inguste si curate ale Nicosiei, este una foarte placuta, la umbra palmierilor si arborilor mediteraneeni parfumati. Admirand casele vechi, cu balcoanele frumos ornate, pline de colorate flori, ramanem uimiti ca, la parterul cladirilor, inca mai functioneaza vechile ateliere ale mestesugarilor, neschimbate si pastrand traditii de secole: textile, piele, ceramica, artizanat, bijuterii de argint ori gablonturi.Nicosia

Si mergand pe strada Ledra, cu magazine pe stanga si pe dreapta, localuri traditionale si taverne imbietoare in stil grecesc, la un moment dat trecem punctul de frontiera si pasim in Republica Turca a Ciprului de Nord. Prima oprire va fi, fara indoiala, la Moscheea Buyuk Han, un loc foarte aglomerat si permanent plin de turisti. Aici se poate savura o delicioasa cafea turceasca preparata la nisip impreuna cu o tradionala placinta cu carne. Vizita continua spre Moscheea Selimye, cel mai important lacas de cult al turcilor din Cipru. Constructia este deosebita: o moschee in stil gotic. Pentru ca initial in anul 1210 incepe constructia unei catedrale, urmand ca in anul 1571 orasul sa fie cucerit de catre turci, care distrug o parte din simbolurile si ornamentele crestine, insa pastreaza structura in stil gotic, la care adauga arhitectura de moschee. Iar astazi, unica moschee in stil gotic, cu ornamente crestine, dar lacas de cult musulman, poarta numele de Moscheea Sfanta Sofia.

Nicosia este singurul oras din lume divizat, Nicosia este povestea a doua culturi diverse: orient si occident, Nicosia este locul unde se infrunta doua religii diferite, unde musulmanii si crestinii locuiesc practic in acelasi oras, insa despartiti de linia verde”, o legenda, un paradox, un mit ce va domni inca multi ani de-acum inainte, sau cel mai simplu: Capitala unei insule exclusiviste: Cipru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Calator in lume

Despre orice

Interviuri

Poezie

Vreau sa fiu turist in Romania!

  • Etichete