O vizita in Epir

Casa Metsovo

Casa Metsovo

Epir in limba greaca inseamna continent, iar descris in peisaje inseamna frumusetea muntilor. Muntii Pindului se intind in nord vestul Greciei si ascund cele mai frumoase sate de munte, la altitudini considerabile. De la livezile de maslini si citrice, urcand spre culmile montane, intalnim paduri de fag si conifer, chiparosii cei zvelti, inaltandu-se parca vrand sa atinga cerul, si tot peisajul invaluit in aroma iasomiei salbatice, ale carei tufe tapeteaza tot drumul in galbenul lor plin de viata.

O viata la munte, departe de agitatia marilor orase mereu aglomerate de turisti, duc localnicii din Metsovo, un orasel cu case de piatra si stradute inguste cu iz medieval, un loc romantic si mereu racoros. Tot aici se afla si rezervatia naturala de ursi, fiind singura zona din Grecia unde traieste ursul brun, simbolul regiunii Metsovo.

 

Avdela si Perivoli sunt satele cele mai linistite, iar drumul care serpuieste pe versanti pana la acestea este unul de poveste. Din cand in cand, te opresti sa aduni broastele testoase de pe sosea, sa le asezi in iarba, sa nu cumva sa le ranesti cu rotile masinii. Ele sunt acasa aici, doar turistii rataciti in munti sunt cei care le “deranjeaza” cu zgomotul si vizita lor.

 

Drum de munte

Drum de munte

Cel mai mare oras din Epir este Ioannina, capitala regiunii, un oras fermecator si linistit astazi, in ciuda trecutul sau zbuciumat. Orasul lui Ali Pasa, cel care a stapanit tinutul intre anii 1788 si 1822, este un oras incantator, asezat pe malul lacului Pamvotis. Pe lac se afla Insula Nissi, bijuteria Epirului, cu stradute inguste si taverne incarcate de arome culinare care mai de care mai imbietoare.

 

Aerul istoric nu lipseste aici si povestile sunt cele care dau deliciul locurilor. Asteptand iertarea Sultanului de la Istanbul, Ali Pasa este cel care isi gaseste sfarsitul pe Insula Nissi, pentru ca acesta si-a dorit sa faca din Epir un Imperiu, iar din Ioannina cel mai prosper oras. Sultanul de la Istanbul s-a impotrivit atunci si astfel Ali Pasa va fi decapitat in Manastirea Sf. Panteleimon din Insula Nissi.

Ioannina

Ioannina

 

Ioannina a ramas si astazi orasul argintului, un loc potrivit pentru doamnele si domnisoarele care doresc sa-si completeze colectia de bijuterii cu ceva deosebit. Iar pentru iubitorii de dulciuri Ioannina ofera ceva cu totul special, fiind recunoscut drept orasul baclavalelor.

 

Cel care pleaca intr-o calatorie nu este niciodata acelasi cu cel care se intoarce. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Calator in lume

Despre orice

Interviuri

Poezie

Vreau sa fiu turist in Romania!

  • Etichete