Parcul Natural Arrábida

Parcul Natural Arrábida, rezervatie naturala a Portugaliei, este inclus in Patrimoniul Mondial Unesco, detinand atat peisaje frumoase, unice si pitoresti, scaldate in Oceanul Atlantic, cat si minunatii subterane de exceptie. Daca iti petreceti vacanta in sudul Portugaliei, in zona Lisabonei sau Faro, trebuie neaparat ca o zi sa o dedici acestei minuni a naturii: Arrábida, declarat parc natural din anul 1976.

Parcul Natural Arrábida se intinde de la Palmela pana la Sesimbra, intre cele 2 castele ce vegheaza padurile de eucalipt si palmieri, care se intind de pe crestele stancilor pana la plajele ce coboara la Oceanul Atlantic. Traseul pe varful muntilor este absolut senzational, poate fi facut cu masina, pe jos sau cu bicicleta. Pe o parte a muntilor avem privelistea oceanului, plajele cu un nisip de exceptie, auriu si foarte fin, iar pe cealalta parte se zareste Ponte Vasco da Gama si Ponte 25 de Abril, care leaga Lisabona de aceasta minunata zona verde a Portugaliei.

Ponte Vasco da Gama este cel mai lung pod din Europa, cu lungimea de 17,2 kilometri si a fost inaugurat in anul 1998 cu ocazia implinirii a 500 de ani de cand Vasco da Gama a descoperit Indiile, iar Ponte 25 de Abril are o lungime de aproximativ 2,3 kilometri, uneste orasele Almada si Lisabona si a fost inaugurat in anul 1966, constructia sa fiind gata cu 6 luni mai devreme, initial apreciindu-se a fi terminata in 4 ani. Peisajul este completat de Cristo Rei, statuia lui Iisus ce vegheaza tinutul portughez. Iar in fundalul peisajului se vad, de pe crestele Arrábidei, colinele pe care se intinde Lisabona, cu amestecul de vechi si nou, aglomeratia de cartiere si cladiri in jurul stradutelor inguste cu trepte, lifturi, funiculare, elevatoare si tramvaie, cu totul diferit de minunatiile oraselelor mici din imprejurimi, farmecul castelelor cu un aer medieval portughez, ce-ti aminteste de cei ce candva cucereau lumea, plecau de la Torre de Belém, spre a descoperi noi intinderi de pamant ce le luau apoi sub stapanirea lor.

Arrábida este o zona atat de frumoasa, curata si pitoreasca, la poalele careia se astern fermecatoarele plaje cu nisip fin si auriu, cum este Portinho da Arrábida sau plajele Galapos, iar din loc in loc, printre padurile mereu verzi de pin, eucalipt si palmieri se zareste cate un castel sau o manastire, si acestea spectaculoase. In estul parcului natural se intinde Setúbal, un oras linistit pe malul Oceanului Atlantic cu un centru medieval tipic: stradute inguste, pietruite, cu magazine la parterul caselor, iar din loc in loc cate un portocal inflorit.

Parfumul florilor de portocal invaluie tot acest tinut, livezile sunt pline tot timpul anului, atat de flori cat si de fructe, iar daca vrei sa gusti adevarata savoare portugheza, opreste-te la una dintre casutele din zona, bate la poarta si implineste-ti visul: aici poti culege cate portocale doresti, in timp ce si mananci fructele direct din pom, iesi din livada, le cantaresti si le platesti. Fructe proaspat culese cu o deosebita savoare, un gust aparte si o aroma ce o poti gusta doar aici: la Arrábida.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Calator in lume

Despre orice

Interviuri

Poezie

Vreau sa fiu turist in Romania!

  • Etichete