Sicilia nu se povesteste, Sicilia se traieste!

Palermo

Sicilia m-a impresionat in mod special. Sicilia nu se descrie, nu se povesteste, Sicilia se traieste! Fiat 500, Vespa, fructe de mare, Catania, Messina si Palermo – mereu furnicare de oameni si perlele insulei: Caltagirone, Ragusa si Noto – fermecatoarele orase baroce! Iar plajele… deliciul iubitorilor de soare, mare si peisaje fermecatoare! Ce poate fi mai placut decat sa te trezesti dimineata cu un fresh de portocale rosii, care sa te energizeze pentru o zi care nu poate fi decat superba si incarcata de locuri fascinante in Sicilia!

Palermo este capitala Siciliei si poarta o istorie pe cat de incarcata, pe atat de frumoasa: oras fenician la originea sa, cetate cartagineza in perioada greaca, cucerit de-a lungul timpului de romani, mai tarziu de arabi, devine capitala de emirat, urmand ca apoi sa fie cucerit de normanzi. A stat sub conducerea Casei de Anjou, Regatului Aragonului si a Bourbonilor din Neapole, devenind parte din noul stat italian abia in secolul al XIX-lea.

Catacombele Capucinilor merita vizitate (adapostesc peste 8000 de cadavre mumificate – ale calugarilor capucini), Catedrala din Palermo, ce dateaza din secolul al XII-lea si Gradina Botanica, cea mai mare gradina botanica din Italia (10 ha).

Atat Palermo, cat si Catania si Messina sunt furnicare de oameni, aglomerate mereu de scutere, motociclete si masini, iar dezordinea este parca integrata perfect intre obiectivele turistice si istorice absolut fermecatoare ale celor mai mari orase siciliene.


Caltagirone impresioneaza prin scara din centrul istoric al oraselului, mereu plina cu flori, ceramica renumita care se mai produce inca in ateliere si, fara indoiala, romanticul trenulet care te poarta pe cele mai intortocheate stradute. Toata aceasta atmosfera este perfecta cand pe fundal muzica siciliana este cea care te destinde.Dar Sicilia nu inseamna metropole, Sicilia este fascinanta tocmai prin ce pastreaza unic si autentic: orasele sale baroce. Nu poti calatori in Sicilia fara sa vizitezi: Caltagirone, Noto si Ragusa Ibla.

Noto si Ragusa Ibla impresioneaza prin cladirile lor decorate toate cu statui lucrate in detaliu. Eleganta, bun gust, arta si un lux discret – sunt doar cateva din trairile pe care le ai pasind in aceste locuri de poveste.
Siracusa, orasul lui Arhimede, infiintat de corintieni a fost candva unul dintre cele mai bogate orase ale Greciei Antice. Astazi a ramas orasul din Insula Ortigia, romantic si linistit, parca poarta dorinta de a-si pastra turistii cat mai mult aproape. Teatrul GrecAmfiteatrul RomanTemplul lui ApolloPiata Domului si Catedrala sunt doar cateva locuri care te vor convinge sa te intorci in Siracusa.

 

Cat despre peisaje, nu mi-ar ajunge cuvintele sa descriu plajele vazute de la inaltime. Vizitati Taormina si savurati cele mai frumoase locuri de belvedere, este facinant! Vizitati Giardini Naxos, despre care se spune ca se afla pe vechiul templu al Afroditei! Si nu uitati de Letojanni, statiunea unde Greta Garbo venea adeseori vara la vila sa discreta de vacanta. Sicilia nu se povesteste, Sicilia se traieste! Traiti o vacanta in Sicilia!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Calator in lume

Despre orice

Interviuri

Poezie

Vreau sa fiu turist in Romania!

  • Etichete