TOP 5 PORTUGALIA

portugalia

Ceramica portugheza sau azulejos

Un element caracteristic al Portugaliei il reprezinta placile ceramice numite azulejos. Denumirea lor provine de la cuvantul arab al-zulayacha, care se refera la niste pietre mici, slefuite, utilizate pentru realizarea mozaicurilor de pe pereti. Renumite in intreaga lume, azulejos constituie mostenirea lasata in urma de mauri. Placile se realizeaza din lut si se acopera cu email colorat. Moda ornarii peretilor cu placute pictate a fost introdusa in secolul al XVI-lea de Manuel I, Regele Portugaliei (1469-1521).

Golf pe malul oceanului

Putini cunosc faptul ca portughezii sunt pasionati de golf. In secolul al XIX-lea, datorita magnatilor britanici, aici a fost deschis primul club pentru iubitorii acestui sport exclusivist. Clubul a fost denumit Porto Niblick, de la numele uneia dintre crosele de golf. In prezent, Portugalia este un adevarat rai pentru practicantii golfului. Aici se afla unele dintre cele mai mari terenuri de golf din Europa. Cel mai adesea turistii aleg terenurile din regiunea Algarve.

Vinul de Porto

Cu totii am auzit de celebrul vin de Porto, aceasta fiind o bautura traditionala in Portugalia, insa putini stiu ca la origine, aceasta a fost o inventie a englezilor. In secolul al XVII-lea, un comerciant englez care transporta vin dulce din Valea Duero s-a hotarat sa il amestece cu brandy, ca sa nu se acreasca. Gustul deosebit le-a placut englezilor si, din acel moment, vinul amestecat cu brandy nu a mai lipsit de pe mesele insularilor. Valoarea vinului este data de modul in care acesta este produs (fermentatie naturala plus circa 20% brandy). Un alt secret vinului de Porto este faptul ca la viile dispuse pe terase se poate ajunge doar pe jos, iar strugurii sunt carati in cosuri mari, purtate pe umeri.

Patria fadourilor

In secolul al XIX-lea, in cartierele sarace ale oraselor aflate pe malul oceanului a aparut un nou gen muzical: fado. In tavernele din port, in cartierele Alfama si Mouraria din Lisabona, au inceput sa se fredoneze cantece despre dragoste, tristete, tradare si destin, in portugheza, desigur. Cu timpul, aceasta muzica a devenit parte integranta a culturii intregii tari. La finalul melodiilor nu se aplauda, cea mai frumoasa recompensa pentru cantaret fiind momentele de liniste si reculegere, atunci cand in sala se asterne tacerea. Cantecele fado sunt interpretate de un solist acompaniat de doua chitare.

Adevaratul gust portughez

Daca n-ar fi fost Henric Navigatorul, care le cerera exploratorilor sa aduca din tinuturile indepartate plante necunoscute, condimente si fructe, bucataria portugheza sigur nu ar fi fost atat de diversificata si unica astazi, Datorita lui Vasco da Gama, pe mesele europenilor au aparut piperul negru, curry-ul si scortisoara. Descoperirile exploratorilor au schimbat pentru totdeauna gustul mancarilor portugheze, Portugalia fiind astazi raiul preparatelor din peste si fructe de mare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Calator in lume

Despre orice

Interviuri

Poezie

Vreau sa fiu turist in Romania!

  • Etichete