Toscana – taramul vinurilor Chianti

Toscana este regiunea din centrul Italiei, intre Lazio, Umbria, Emilia-Romagna și Liguria, de multe ori privită ca una dintre cele mai frumoase părți ale acestei tari si, cu siguranta, una dintre cele mai verzi, pentru ca aici mediului i se acorda o atentie deosebita. Agricultura este sursa de venit a localnicilor, fiind bine fructificata, iar agroturismul este promovat la cote inalte si la o calitate impecabila, turistii venind aici pentru a locui efectiv in fermele agricole.

Toscana, scaldata la vest de Marea Tireniana, este descrisa a avea o arhitectura riguroasa, insa cu peisaje evocatoare, iar farmecul regiunii este dat indeosebi de faimoasele vinuri rosii dulci: Chianti, Morellino di Scansano și Brunello di Montalcino. Italienii spun ca rolul vinului este acela de a transforma orice masa obisnuita intr-o ocazie speciala, pentru ca de fapt fiecare reuniune de familie este o ocazie deosebita. Vinul face parte din viata culturala a Italiei, el se afla mereu pe masa langa sare, piper si uleiul de masline.

Iar cand spui Toscana, te gandesti la dealurile mereu verzi pe timpul verii, cultivate din belsug cu vita de vie, care toamna se coloreaza usor-usor in  violet: sunt ciorchinii incarcati de struguri, atarnand greu printre randurile asa de aranjate si pigulite, parca pictate intr-un tablou renascentist. Se spune despre capitala Toscanei ca este orasul din lume cu cele mai multe capodopere de arta pe metru patrat.
Intr-adevar revolutia din arta si constructii a inceput la Florenta, iar perioada numita Quattrocento, intre anii 1400 si 1500, a marcat acest oras printr-o arhitectura noua, ce avea sa transforme intreaga “città” intr-o adevarata capodopera de arta. Domul din Florenta, Biserica San Lorenzo, Biserica Santa Croce sunt doar cateva opere renascentiste ce merita vazute, proiectate de Filippo Brunelleschi si pictate mai tarziu de Leonardo da Vinci ori Michelangelo.
Toscana insa, inseamna si Siena, cu strazile ei medievale foarte inguste, Pienza, orasul tipic renascentist unde s-a nascut Papa Pius al doilea sau Livorno, cu portul sau maritim spectaculos. De asemenea, trebuie sa vizitati Pistoia si Prato, cele doua orasele specializate in industria textilelor, iar in sudul lor, orasul unde s-a nascut Leonardo da Vinci: Vinci, cu castelul sau transformat in muzeu, dedicat marelui artist. Nu este de evitat nici cel mai elegant oras balnear din Toscana: Montecatini Terme, cu cladiri ornamentale inconjurate de flori si pajisti verzi, bazine de marmura, fantani tasnitoare si mozaicuri in stil Art Nouveau.
O atractie spectaculoasa o reprezinta celebrul Turn inclinat din Pisa, cu inaltimea de 55 de metri, redeschis turistilor din anul 2001. Campo dei Miracoli, cu Catedrala, Turnul si Baptisterul este, fara indoiala, cea mai vizitata zona din Pisa. Arhitectura cladirilor de aici vi se poate parea bizara, datorita influentelor islamice impletite cu elemente decorative romanice si clasice.
Tinutul familiei de Medici, taramul vinurilor Chianti ori leaganul Renasterii italiene, toate acestea te duc cu gandul la Toscana, regiunea verde a Italiei cu peste 120 de rezervatii naturale, cu minunata si spectaculoasa ei capitala, la Florenta, orasul din lume cu cele mai multe opere de arta pe metru patrat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *