Un judet exceptional – Buzau

Manastirea CiolanuO destinatie perfecta pentru weekend, Judetul Buzau ofera oaspetilor sai obiective turistice interesante si deosebite. Vulcanii Noroiosi, situl arheologic de la Monteoru, Castrul roman, asezarile rupestre de la Colti-Alunis-Bozioru-Nucu, statiunea balneo-climateirca Sarata Monteoru, mina de petrol, tabara de sculptura in aer liber de la Magura, Manastirea Ciolanu sau Muzeul Chihlimbarului sunt doar cateva dintre locurile minunate cu care va intampina tinuturile buzoiene.

Localitatea Sarata Monteoru din comuna Merei, aflata in depresiunea Monteoru, este atestata documentar din anul 1510, capatandu-si numele de Mica Elvetie sau Perla Buzaului. Proprietatile curative ale apelor termale si atermale din aceasta zona sunt unice, la fel ca si mina de petrol, unica in Europa pentru modul de extractie a titeiului (prin galerii lungi de 240-320 metri).

Constantin Brancoveanu detinea podgorii bogate in aceasta zona, iar in anul 1634, mosia acestor locuri, astazi statiunea linistita Sarata Monteoru, apartineau familiei Cantacuzino.

Un lacas de cult exceptional este Manastirea Ciolanu, monument construit la secolul XVI, iar astazi cea mai mare manastirea de calugari din Judetul Buzau. Langa Manastire, in mijlocul padurii de pe dealul Ciolanu se afla tabara de sculptura in aer liber de la Magura, un loc minunat unde traditia veche a cioplirii pietrei este tranformata astazi in adevarata arta.

Muzeul Chihlimbarului se afla in comuna Colti, singura localitate din Romania unde se gasesc zacaminte de chihlimbar. Muzeul detine cele mai vechi bijuterii de argint, decorate cu aceasta piatra unica, numita de localniri “picatura de soare” si, de asemenea, o raritate absoluta: al doilea bulgare de romanit ca marime din lume, cantarind aproape doua kilograme.

Cel mai important complex de vestigii istorice din Muntii Buzaului sunt asezarile rupestre de la Colti-Alunis-Bozioru-Nucu, un loc unde te intorci in timp si lasi natura sa-ti relateze ea istoria.

Si, fara indoiala, piesa de rezistenta a traseului in judetul Buzau este Barajul de la Siriu, inalt de 122 metri. Lacul este de o frumusete unica, in special in acest anotimp, anotimpul culorilor calde.

Am calatorit pe drumuri judetene putin circulate, savurand peisajele pitoresti, dealuri cu fanete, intinse, toate decorate in culori de toamna, de la auriu la rosu, de la galben la oranj, de la verde inchis la caramiziu, drumuri serpuite prin mijlocul padurilor, acolo unde covoare de frunze stau nemiscate si parca te imbie sa te descalti si sa le atingi cu pasii dornici de natura – asa am simtit frumusetea Buzaului!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Calator in lume

Despre orice

Interviuri

Poezie

Vreau sa fiu turist in Romania!

  • Etichete