Centrul istoric al Bucurestilor, cea mai batrana parte a orasului, cu cele mai vechi si cele mai frumoase povesti se intinde in jurul Curtii Vechi.
Curtea Domneasca era marginita odinioara de vechea albie a Dambovitei, iar sapaturile arheologice au demonstrat ca zona a fost locuita inca din timpuri stravechi, s-au descoperit aici vase geto-dacice, monede romane si fragmente de fier. Primele fortificatii dateaza din secolul al XIV-lea. Suprapuse acestora s-au gasit ziduri groase de 80 cm, din bolovani de rau si caramizi, datand din vremea lui Vlad Tepes (secolul al XV-lea). In secolul al XVI-lea, Mircea Ciobanu inainta alte ziduri, care se mai pastreaza si astazi, alaturi de bolta din timpul domniei lui Matei Basarab (secolul al XVII-lea) si fragmentele datand din vremea lui Constantin Brancoveanu (secolul al XVIII-lea).
Dupa ce a dainuit timp de patru veacuri, intre secolele XIV-XVIII, adapostind domnii Tarii Romanesti, de nenumarate ori reconstruita, marita, fortificata, modificata, Curtea Domneasca a cazut ruina si a fost parasita. In secolele ce au urmat, pamantul a inghitit ruinele, deasupra carora s-au construit noi case, ateliere, pravalii, majoritatea dintre acestea transformate astazi in cluburi si baruri.
Aici ne distram si dansam noi astazi! Credeati ca numele Bordello`s este intamplator? Ei bine, nu. Strada Selari era renumita pentru casele de toleranta care existau in aceasta zona, iar una dintre cele mai cunoascute se afla chiar aici: la numarul 9-11.
Se spune despre locul unde astazi este Bordello`s, ca a vazut si a auzit povesti, intr-adevar fara numar. Aici a fost candva Hotel Fieschi. Despre sala care astazi este primul cabaret autentic din Romania, cu spectacole echivalente celor din Viena sau Paris – Dining Theatre – se spune ca a fost Sala Tronului. Cladirea, in sine, a fost resedinta lui Alexandru Ioan Cuza, iar sala unde astazi este localizat noul si atractivul Mulanruj a fost sala de bal a Doamnei Elena Cuza. Tot aici s-a jucat in Bucuresti pentru prima oara biliard, fiind primul local unde au fost aduse astfel de mese pentru joc.
Tot in centrul istoric se afla si cea mai veche biserica din Bucuresti: Biserica Buna Vestire, Biserica Curtea Veche sau Biserica Sfantul Anton, ridicata la indemnul voievodului Mircea Ciobanul in jurul anilor 1560. Timp de doua secole in aceasta biserica au fost incoronati Domnii Tarii Romanesti. Pe peretele de la intrare se afla picturile ctitorilor: Mircea Ciobanul si Doamna Chiajna, Stefan Cantacuzino si Doamna Pauna.
Hanul lui Manuc este locul unde te intorci in timp, atmosfera te duce cu gandul la cum aratau in secolele trecute marile hanuri din Bucuresti. Iar Cafeneaua Veche vorbeste si astazi despre cum a ajuns cafeaua pe meleaguri romanesti prin intermediul turcilor. Localul apare pentru prima oara in documente in anul 1781.
Explorati centrul istoric al Bucurestilor! Fiecare loc de aici are povestea sa, incarcata de amintiri frumoase si personaje istorice remarcante!
Leave a Reply