Foarte aproape de Kulata, punctul de frontiera dintre Bulgaria si Grecia, la doar 22 de kilometri de tinutul elen, se afla localitatea Sandanski, locul unde s-a nascut unul dintre cei mai buni gladiatori ai istoriei: Spartacus.
Spartacus a fost conducătorul celei de-a treia răscoale a sclavilor, intre anii 74-71 î.Hr., care a avut loc în Italia. El a fost un gladiator roman de origine tracă. Născut în Tracia în jurul anului 109 î.Hr., dintr-o familie de păstori aparținând tribului Maedi, el a luptat în rândurile soldaților romani, dar în cele din urmă, a fost prins și vândut de un negustori de sclavi. Spartacus este dus la școala de gladiatori din Capua, devenind astfel un mare gladiator. Acolo se indrăgostește de soția lui Lucius Cornelius Sulla Felix, numită Valeria, dar nu se căsătorește cu ea, relația rămânând ascunsă.
Hotărând să devină liber, Spartacus evadează împreuna cu cei 200 de gladiatori din școala din Capua, folosind doar pumnale si cutite in aceasta evadare; dupa o lupta sangeroasa raman doar 69 de tovarasi ai sai impreuna cu el, 70 de gladiatori in total.
Spartacus organizeaza la scurt timp o armată care număra 40.000 de oameni, ajungând apoi la 70.000 de oameni. Acesta a dat mai multe lupte împotriva romanilor împreună cu alți 2 sclavi, Crixus și Oinomanus, zdrobind 4 legiuni, învingându-l pe generalul Publius Varinus. Secretul invingerii era un viclesug care romanilor li se parea imposibil: atacul noaptea. Dorind să ajungă si în Sicilia și să o elibereze de dominația romană, acesta convinge niște pirați să-l treacă în Sicilia, dar aceștia îl înșală și pleacă în zorii zilei. Atunci armata romana isi aduna imediat trupele din Macedonia si Sicilia, conduse de Pompei si Marcus Lucullus, iar dupa 3 zile de lupte sangeroase romanii reusesc sa invinga, nimicind sclavii, 13.000 dintre acestia au fost ucisi. Ceilalți 6.000 de sclavi care au supraviețuit au fost crucificați pe drumul de la Capua din Roma, Via Appia.
Desi s-a spus ca Spartacus a fost ucis in aceasta batalie, corpul sau nu a fost nicicand descoperit, fapt ce a dus la nasterea unor legende care mai dainuie si astazi. Se spune ca liderul trac ar fi reusit sa scape si sa isi indeplineasca visul de a ajunge in tinuturile galilor, pe atunci inca liberi. Pentru istoricii romani, Spartacus a rămas cel mai mare dușman al Romei după Hannibal și cel mai bun gladiator roman.
Imaginea lui Spartacus a fost folosita intens de liderii comunisti pentru a promova ideea creatorului primului stat al celor asupriti. Karl Marx, alaturi de scriitorii comunisti ai epocii, l-a declarat pe Spartacus drept „cel mai bun exemplu pe care istoria il poate da”. Mai mult de atat, in cinstea sa, Uniunea Sovietica va deschinde o competitie sportiva, numita Spartakiada, competitie ce se dorea egala Jocurilor Olimpice.
Astazi, Sandanski este o statiune balneo-climaterica foarte apreciata pentru apele minerale si curative care se gasesc aici si, de asemenea, este locul din Bulgaria cu temperatura medie anuala cea mai ridicata, respectiv 19.7 grade Celsius. Statiunea poarta numele revolutionarului bulgar Yane Sandanski, numit si “Printul din Pirini” incepand cu anul 1948, pana atunci numindu-se Sveti Vrach.
Orașul, localizat la poalele Munților Pirini, pe valea râului Sandanska Bistrița, se bucură de un climat blând si un aer grad foarte scazut de poluare, fapt ce face ca aceasta statiune sa devina tot mai apreciata si mai cautata de catre turisti.
Leave a Reply