Carnavalul de la Venetia

Carnavalul de la Venetia este cel mai mare si cel mai important festival venetian. Este un amestec foarte apreciat de traditie, distractie, istorie si buna-dispozitie intr-un oras unic cu adevarat, un festival care atrage an de an zeci de mii de turisti din toate colturile lumii.

Carnavalul de la Venetia are o traditie foarte veche. Este festivalul care celebreaza trecerea de la iarna la primavara, o perioada in care totul pare realizabil si perfect posibil, inclusiv iluzia ca cei mai saraci oameni pot deveni cei mai puternici purtand pe fata masti. Festivalul din Venetia dateaza inca din anul 1296, cand Senatul Republicii Venetia a declarat Carnavalul un eveniment oficial. Dupa o intrerupere de peste doua secole traditia Carnavalului din Venetia a fost redescoperita de municipalitate in anul 1980, iar de atunci a avut loc anual si s-a bucurat de un succes tot mai mare.

An de an Carnavalul de la Venetia are un program foarte bogat si distractiv pentru participantii de toate varstele, de la concursul pentru cea mai frumoasa masca a unui copil ce are loc in piata San Marco pana la concerte de muzica clasica, parade cu diverse tematici sau spectacole de teatru.

De obicei in ultima saptamana a Carnavalului din Venetia au loc parade ale unor care alegorice pe apa in orase din apropierea Venetiei cum ar fi Mestre sau Treviso. Cea mai frumoasa parte a Carnavalului insa este participarea miilor de oameni de pe strazi care macar o data pot fi toti egali intr-un amalgam de diversitate si creativitate.

Sursa: http://www.tvl.ro/venetia/carnaval-venetia.html

 

Carnavalul venetian s-a nascut, se pare, undeva prin secolul XI, dupa ce Republica venetiana a obtinut o importanta victorie impotriva unui oras roman nu foarte indepartat, Aquileia. Ca obicei, a ramas ca in fiecare an, pentru a comemora aceasta izbanda, sa fie sacrificate mai multe animale si servite populatiei adunate in Piata San Marco.

Primul document in care este mentionat carnavalul dateaza din 1268 iar cel oficial, care il reglementeaza ca sarbatoare publica, este emis de Senatul venetian in 1296. Din acel moment, evenimentul va capata din ce in ce mai multa notorietate, ajungand prin secolele XIV-XV important loc de pelerinaj pentru petrecaretii europeni.

In secolul XVIII, Venetia, aflata in scadere, avea sa fie inglobata in Austria iar traditia carnavalului urma sa fie intrerupta. 1797 este, practic, ultimul an oficial al carnavalului ca sarbatoare publica, desi petrecerile aveau sa continue an de an, dar numai in mediu restrans, prin palatele nobilimii venetiene.

Dupa ce ocupatia austriaca a disparut in 1866, au existat cateva incercari de a revitaliza carnavalul insa acestea nu au avut foarte mult succes. Mai tarziu, pe la 1930, acesta a fost interzis definitiv de Mussolini, ca expresie a dictaturii fasciste aflata in crestere la acea vreme.

Carnavalul de la Venetia va renaste in 1979 si va incepe sa creasca din nou, mai intai timid, doar pentru localnici, iar mai apoi in forta, odata cu turistii care vor incepe sa vina in valuri pe la inceputul anilor ’80. Astazi, numarul celor care ajung la carnaval este impresionant, facand din acesta probabil cel mai cunoscut eveniment de acest tip, dupa cel brazilian de la Rio de Janeiro.

Sursa: http://www.ghidvenetia.ro/scurta-istorie-a-carnavalului-de-la-venetia/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *