Egeu avea un fiu pe nume Tezeu, care se hotaraste sa plece la lupta impotriva minotaurului din Knossos, moment in care tatal il roaga ca la intoarcerea sa pe mare, ca in cazul in care va fi invingator, sa arboreze steagul alb, iar daca va muri, echipajul sa arboreze steagul negru, pentru a putea fi vazut de la departare de catre Egeu. Steagul Negru era, insa, steagul care era in general arborat pe vas.
Tezeu pleaca spre Knossos, il invinge pe minotaur si reuseste sa scape din labirinturile cetatii cu ajutorul unui fir de aur pe care i-l daruise fiica regelui Minos – Ariadna. Aceasta se indragosteste de Tezeu, care la randul sau o ajuta sa scape de tatal ei si impreuna fug pe insula Naxos, unde aceasta se pare ca se imbolnaveste (dupa alte variante se spune ca ar fi fost ucisa de zeita Artemis), iar Tezeu pleaca suparat spre casa, uitand sa arboreze steagul alb. Egeu observa de la mare distanta vasul si steagul negru, iar de suparare, crezand ca fiul sau a fost ucis, se arunca de pe zidurile cetatii in mare. Iar marea de atunci a fost numita Marea Egee, de catre popor, din respect pentru bunatatea si cinstea cu care Egeu il conducea.
Marea Egee este un brat al Marii Mediterane cu suprafata de 214.000 km patrati, de la nord la sud masurand 630 km, iar de la est la vest aproape 300 km. Marea Egee este legata de Marea Marmara si Marea Neagra prin stramtorile Dardanele si, respectiv, Bosfor.
Marea Egee s-a format prin scufundarea puntii de pamant dintre Peninsula Balcanica si Asia Mica, punte care a lasat in urma ei o multime de insule si o noua mare, care se numea Marea Tracica, redenumita apoi Marea Egee, dupa numele lui Egeu (Aeugeus – rege legendar al Atenei).
Leave a Reply