Traseul propus are aproximativ 400 kilometri, insa informatiile sunt atat de stufoase si interesante, incat drumul pare chiar scurt, iar o singura zi insuficienta pentru frumusetile acestei tari.
Prima oprire este la Ruse. Acest oras pastreaza o serie de evenimente din istoria Bulgariei, fiind de altfel si un centru universitar important si cel mai mare port la Dunare al Bulgariei. Primul ziar bulgaresc, prima nava de metal din Europa, prima statie meteo, primul lift, primul film proiectat, prima rafinarie de ulei, toate bulgaresti, sunt doar cateva din momentele istorice petrecute la Ruse. Impresionanta aici este Biserica Sfanta Treime, o biserica ingropata, construita pe vremea cand Bulgaria se afla sub dominatia otomanilor. Si pentru a nu fi mai inalta decat vreo alta cladire turceasca ori moschee, bulgarii au ales sa o construiasca in pamant. Traversam Parcul Libertatii, pana la Monumentul Libertatii, construit din donatiile locuitorilor, simbolul orasului, ridicat in cinstea eroilor ce si-au dat viata pentru Independenta Bulgariei in Razboiul Ruso-turc. Aproape intodeauna centrul orasului Ruse este gol si linistit, stilul neoclasic pastrat de cladiri gasindu-si aici locul perfect.
Drumul continua catre Manastirea Basarabov, acolo unde au fost gasite moastele Sf Dimitrie cel Nou. 48 de trepte ne conduc in Biserica actuala, unde se afla Icoana Sf Dimitrie cel Nou, in picioare, in jurul caruia sunt 10 scene din viata acestuia, ce descriu in limba romana minunile si faptele deosebite ale Sfantului. La picioarele Sf Dimitrie cel Nou se afla si un fragment din moastele acestuia, mai exact o falanga.
In drumul catre Veliko Tarnovo, cea mai scurta oprire, doar pentru fotografii, este la Podul Belenski de la Byala. Stilul renascentist l-a facut celebru de-a lungul timpului, fiind singurul astfel de pod de pe teritoriul Bulgariei. Podul cu arcade de piatra de la Byala a fost decorat cu basoreliefuri cu animale, fiind adeseori asemanat cu Podul din Cordoba ori cu Ponte Vecchio din Florenta, inima renasterii italiene. Imediat dupa pod, pe partea dreapta se poate vedea padurea de pe dealuri, defrisata in forma numarului 1300. Acest decor silvic s-a nascut in anul 1932, atunci cand Bulgaria a sarbatorit 1300 de ani de la fondarea Bulgariei Mari, din anul 632.
La doar o ora de aici se afla orasul Veliko Tarnovo, una dintre cele mai vechi asezari umane din Europa. Poposim in capitala medievala a Bulgariei o jumatate de zi, pentru a descoperi minunatiile acestui oras. Stradutele din Cartierul Merstesugarilor sunt atat de inguste, serpuind printre casele asezate in amfiteatru, iar aici totul este pitoresc, atmosfera pastreaza aerul medieval din vremea cand Veliko Tarnovo a fost Capitala Bulgariei (1185-1393), capitala celui de-al doilea Imperiu Bulgar. Personajele istorice care s-au remarcat in aceasta perioada sunt, fara indoiala, cei trei frati: Ioan, Petru si Ionita Caloian, alaturi de Ioan Asan al II-lea. Acestia transforma cetatatea Tsaravetsului, care atinge apogeul in timpul domniei dinastiei Asanestilor, ce s-a intins pe 11 generatii. Urcam prin vechea cetate, pana in varful dealului, pentru a vizita si Patriarhia, repictata intr-un stil modern unic, poate usor agresiv fata de picturile intalnite in bisericile bizantine ori in cateralele gotice. Si coboram apoi la poalele cetatii, iesim prin cele 3 randuri de porti, sa ne asezam strategic pentru a savura spectacolul de lumina si sunet. Odata cu lasarea serii, incepand cu 22 martie (Ziua Orasului Veliko Tarnovo), pret de 15 minute, Cetatea ofera vizitatorilor si un spectacol absolut superb, aproape imposibil de descris in cuvinte.
Veliko Tarnovo este intr-adevar fascinant, asezat pe malurile raului Yantra, este si una dintre cele mai vizitate destinatii din Europa de Est, pastrandu-si atmosfera medievala si aerul romantic, minunat si coplesitor.
Leave a Reply