Alba Iulia – respira aerul istoriei

alba iuliaAlba Iulia, detinatoarea uneia dintre cele mai impozante fortarete habsburice din Europa, este cunoscuta drept orasul Unirii Transilvaniei cu Romania.

Numele de Alba Iulia are o veche poveste, care incepe pe-atunci cand orasul se numea Balgrad, adica Orasul Alb. Iulia este denumirea celui ce a stapanit acest tinut in secolul X: Gyula sau Jula. Gyula este invins in anul 1002 de regele maghiar Stefan cel Sfant, moment care marcheaza intrarea treptata a orasului in componenta Regatului Maghiar.

Ce vizitam la Alba Iulia:

CETATEA – denumita si Inima Orasului; multe dintre atractiile orasului se gasesc in interiorul Cetatii, pe Strada Mihai Viteazul, conceputa in secolul al XIII-lea de arhitectul italian Giovanni Morando Visconti. Cetatea are forma de stea cu 7 colturi, inventata de Marechal Vauban, inginer al Regelui Ludovic al XIV-lea al Frantei. Zidurile cetatii au latimea de 3 metri, iar bastioanele au forma de sageata, acestea formand, de fapt, varfurile stelei. Sapte porti ornamentale permiteau initial accesul in curtile interioare.

Catedrala Ortodoxa a Reintregirii – cunoscuta ca si “Catedrala Incoronarii”, a fost construita in cinstea unificarii Transilvaniei cu Romania, in urma Primului Razboi Mondial. Locul are si o insemnatate regala inestimabila: in anul 1922, Ferdinand a fost incoronat Rege aici.

Catedrala Catolica “Sfantul Mihail” – lacas de cult sobru si cenusiu, datand din secolul al XIII-lea. In apropiere se afla Biserica Catolica, cu un interior impresionant, construit in stilul Renasterii timpurii din Transilvania.

Palatul Episcopal – construit in secolul al XVII-lea, este fermecator, dar in acelasi timp la fel de sobru ca si vecina sa, Catedrala Catolica. In spatele sau, insa, se afla Palatul Regal, resedinta monarhilor din secolul al XVI-lea, atunci cand Alba Iulia era capitala administrativa a Regatului Ungariei. Cladirea, decorata cu fresce si tapiserii de conducatorii unguri, are o valoare mai mare pentru romani, pentru ca aceasta a fost resedinta a lui Mihai Viteazul, principele vlah care a unit Moldova, Transilvania si Tara Romaneasca din mai 1600 pana in august 1601. Palatul a fost restaurat in 2009.

Muzeul Alba Iulia – documenteaza in amanunt lunga istorie a Transilvaniei. Ocupa 2 etaje, iar printre atractiile sale se afla un cal de bronz mic, de la apropiata cetate romana Teleacu, dar si obiecte descoperite in marele castru roman pe care se ridica astazi Cetatea Alba Iulia. Sectia de etnografie a muzeului troneaza bineinteles cu Sala Unirii.

“Scripta Manent” a fost dictonul care s-a regasit mai bine ca oriunde altundeva la Alba Iulia. Aici a aparut in 1699 Bucoavna, primul abecedar din istoria invatamantului romanesc si tot la Alba Iulia a fost cel mai important centru tipografic in perioada secolului al XVII-lea. S-au tiparit carti in limba romana, latina, maghiara si germana.

Insa, pentru toti romanii, Alba Iulia ramane Orasul Unirii, aici s-a infaptuit idealul national mult dorit: Unirea tuturor teritoriilor locuite de romani. La 1 decembrie 1918, in Sala Unirii, 1228 de delegati decid unirea Transilvaniei, Banatului, Crisanei si Maramuresului cu Romania. Ceea ce Mihai Viteazul a inceput la 1600, s-a reusit 300 ani mai tarziu, la Alba Iulia, iar astfel acest loc devine Capitala Marii Uniri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *