Dor de Portugalia: Pestera Monezilor

La doar 2 kilometri de Sanctuarul Fatima, in Portugalia, intalnim o adevarata minune a naturii care ne incanta vacanta: . Aceasta pestera prezinta o serie de figuri carstice foarte variate si totodata foarte frumoase, incantand vizitatorii subteranului, cu aceasta unica experienta. Pestera s-a format in urma cu mii de ani, apa tot infiltrand-se in blocurile orizontale de piatra si formand astfel galeriile, insa a fost descoperita de-abia in anul 1971. Atunci 2 vanatori care urmeareau o vulpe au vazut-o pe aceasta intrand in grota si au urmat-o. Cand au realizat frumusetea pesterii, au explorat-o timp de cateva luni, urmand apoi ca speologi si geologi sa confirme importanta acestei comori naturale portugheze. Impreuna cu pestera, toata zona ce o inconjoara a fost declarata monument natural si i s-a acordat o deosebita importanta.

Pestera Monezilor se viziteaza pe o lungime de 350 de metri, iar in subteran se coboara aproximativ 45 de metri, pe trepte special amenajate. Temperatura in interior este de 18 grade C mereu, pentru ca pestera nu este aerisita, aici nu este niciodata curent si nu intra aer de afara decat pe la punctele de intrare si de iesire. Pe tot parcursul plimbarii, vizitatorii sunt insotiti de o muzica relaxanta deosebita. La iesirea din pestera, ghidul ne invita la o degustare de vinuri din zona Batalhia, judetul caruia apartine Grutas da Moeda.

In Portugalia aproape toate pesterile sunt private. Desi este vorba de subteran, acestea sunt proprietate privata, sunt intretinute foarte bine, aceasta fiind si conditia principala a apartenentei lor altcuiva decat statului portughez. Proprietarii au voie sa fructifice interiorul solului, sa-l vanda din punct de vedere turistic, cu conditia de a nu degrada frumusetea naturala. Pestera este amenajata si intretinuta foarte bine, luminata, dotata cu un sistem de sonorizare impecabil si cu un ghid care te introduce parca in atmosfera celor ce candva locuiau acolo.

Legenda spune ca denumirea de Pestera Monezilor nu este intamplatoare. Prin aceste locuri, trecea un batran, care a fost atacat de niste hoti si omorat pentru sacul de monezi pe care il transporta. Cand corpul neinsufletit i-a fost aruncat in grota, a cazut si sacul cu bani, acum imprastiati in toate lacurile subterane. Astfel pestera portugheza ia numele de Grutas da Moeda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Calator in lume

Despre orice

Interviuri

Poezie

Vreau sa fiu turist in Romania!

  • Etichete