Ecoturism in Romania

ecoturismEcoturismul este o forma de turism in care principala motivatie a turistului este observarea si aprecierea naturii si a traditiilor locale legate de natura, si care trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: conservarea si protejarea naturii, folosirea resurselor umane locale, constientizarea turistilor si a comunitatilor locale (caracter educativ, respect pentru natura, impact negativ minim asupra mediului natural si socio-cultural).

Romania are zone superbe, desemnate drept destinatii ecoturistice, acestea aducand un plus de valoare sociala si economica in completarea potentialului natural si cultural. Romania este, in anul 2013, printre primele tari care a dezvoltat un sistem de recunoastere a destinatiilor de ecoturism pe baza Standardului European de Ecoturism, recunoscut la nivel global de Consiliul Mondial pentru Turism Durabil. Cateva dintre zonele cele mai frumoase din Romania se afla acum in evaluarea pentru a fi declarate destinatii ecoturistice.

Ecoturism in Romania? Unde? Iata cateva locuri exceptionale, care merita vizitate:

DELTA DUNARII – Patrimoniu natural UNESCO, Delta Dunarii este una dintre cele mai vaste delte  din Europa. Ape intinse, dune de nisip, milioane de pasari care vin aici, coloniile, canalele cu stuf si papura si, bineinteles, oamenii deosebiti ai locului, toate impreuna alcatuiesc un tablou impresionant.

TARA HATEGULUI – RETEZAT – Surprinde intr-adevar prin peisaje deosebite, dar nu doar atat. Biserici medievale, case si castele, bucataria locala si pesterile locuite inca din Paleolitic fac Tara Hategului o destinatie unica.

BAILE TUSNAD – LACUL SFANTA ANA – Ape minerale si curative, ape ce-ti dau liniste si echilibru, paduri racoroase si brazi seculari, toate completate de singurul lac vulcanic din tara – Lacul Sfanta Ana, alaturi de care se afla si o rezervatie cu plante relicte din epoca glaciara – Tinovul Mohos.

TARA BRANULUI – PIATRA CRAIULUI – A fost candva loc strategic si punct de comert, vechea poarta de trecere intre Transilvania si Muntenia; iar astazi Tara Branului te surprinde cu pajisti incarcate de flori rare, printre acestea regasindu-se si garofita Pietrei Craiului sau cateva specii de orhidee.

TARA DORNELOR – CALIMANI – O calatorie in timp geologic, natural si uman! Muntii ascund o poveste aparte, izvorata din adancul pamantului acum peste 7,5 milioane de ani: stanci cu forme rare, izvoare cu ape minerale sau termale si impresionanta caldura vulcanica a muntilor Calimani.

MUNTII APUSENI – PADUREA CRAIULUI – Locul unde te vei simti mereu acasa si in mijlocul traditiilor si culturii romanesti: sate de munte rasfirate care pastreaza un mod de viata autentic si simplu, insa cu o gastronomie traditionala savuroasa. Iar perisajul este completat de fauna bogata: lupi, ursi si rasi, intr-un taram de poveste.

TARNAVA MARE – VALEA HARTIBACIULUI – Experienta verde traita in aceasta zona merita descoperita: pajisti inundate de flori, plante aromatice rare si ierburi tamaduitoare, intr-un peisaj fabulos completat de paduri si obiective culturale UNESCO: biserici fortificate, ziduri vechi si fantani de piatra.

DOBROGEA DE NORD – MUNTII MACINULUI – Un mozaic natural, istoric si etnic, locul unde se imbina flora cu fauna, intr-un paisaj de poveste completat de formatiunile de roci granitice, adesea cu forme bizarre, din Muntii Macinului, unii dintre primii munti formati pe continentul european.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Calator in lume

Despre orice

Interviuri

Poezie

Vreau sa fiu turist in Romania!

  • Etichete