La multi ani, Romania!

Harta Romaniei

S-a intamplat in 1918…

Unirea de la 1 decembrie 1918 reprezinta evenimentul principal al istoriei Romaniei, insa anul 1918 a fost ca o avalansa de evenimente ce au marcat istoria.

In luna ianuarie a anului 1918, Presedintele SUA Woodrow Wilson cere autonomia pentru grupurile etnice aparținând Austro-Ungariei. “Paisprezece Puncte” s-a numit discursul Presedintelui SUA, tinut in fata Congresului American.

Rusia iese din razboi in luna februarie a anului 1918, fapt ce este consemnat in Tratatul de la Brest, tratat de pace semnat intre Rusia si Puterile Centrale.

In luna martie a anului 1918, are loc la Roma Congresul Nationalitatilor din Austro-Ungaria. Motiunea adoptata cerea recunoasterea dreptului fiecarei natiuni pentru ca aceasta sa se constituie intr-un stat national, care va ramane independent sau se va uni cu statul national deja existent.

In aprilie 1918, Basarabia, dupa trei luni de independenta fata de Rusia, isi proclama unirea cu Regatul Romaniei. 86 de deputati romani si ai minoritatilor voteaza pentru, 2 ucrainieni si un bulgar voteaza impotriva.

Tot in aceeasi luna este semnat si Tratatul de pace de la Bucuresti, intre Romania si Puterile Centrale, un act extraordinar de important, deoarece conform tratatului, Puterile Centrale au inceput sa-si retraga trupele de pe teritorul Romaniei.

In luna august a anului 1928, la Paris ia nastere Comitetul National Roman, avandu-l presedinte pe Take Ionescu. Comitetul National Roman era organizatia care in perioada 1917-1918 a militat pentru unitatea nationala a poporului roman.

In luna septembrie a anului 1918, a avut loc un Congres la care au participat: cehi, slovaci, polonezi, sarbi si romani. La Congresul de la New York se adopta o rezolutie care cere divizarea Austro-Ungariei si eliberarea popoarelor sale.

In luna octombrie a anului 1918, Cehoslovacia isi declara independenta, iar in luna noiembrie se intampla o serie de evenimente marcante pentru Romania: ia nastere Consiliul National Roman Central, reprezentat de membrii Partidului National Roman si de cei ai Partidului Social-Democrat din Transilvania. Guvernul maghiar incepe negocierile cu Consiliul National Roman. Cateva zile mai tarziu Romania declara razboi Puterilor Centrale. Si tot in noiembrie 1918 primele trupe romane intra pe teritoriul Ungariei, ocupand trecatoarea de la Tulghes (Jud. Harghita).

Drapelul Romaniei

Ungaria isi retrage trupele si urmeaza un sir de 12 zile, in care se tin alegeri pentru Marea Adunare Nationala a Romanilor din Transilvania si Ungaria, timp in care armata romana ocupa orasul Targu Mures.

Sigur se schimba multe in 95 de ani, insa istoria ramane intacta. Istoria este martorul strategilor, domnitorilor si regilor pe care ar trebui sa-i apreciem astazi pentru ceea ce au realizat acum 95 de ani: un teritoriu romanesc unic si unit.

La multi ani, Romania!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Calator in lume

Despre orice

Interviuri

Poezie

Vreau sa fiu turist in Romania!

  • Etichete