Oraşul care doarme – Famagusta

“Evacuaţi oraşul nou, turişti din toate colţurile lumii şi localnici ciprioţi deopotrivă în 3 săptămâni” a fost mesajul armatei turceşti în anul 1974 vis-a-vis de tot ce însemnă pe atunci floarea ce tocmai se deschisese într-o linişte şi armonie nepamânteană: Famagusta!

Hoteluri luxoase în amfiteatru, cu toate geamurile dând la mare, la frumos pastelata Mediterană, cu nuanţe calde şi de poveste, primeau zeci de mii de turişti. Perla Ciprului, mereu arhiplină începând cu anii `60, a adunat emoţii şi clipe splendide din milioanele de zile de vacanţă ale turiştilor din toată lumea, ce veneau aici să-şi petreacă concediul.

Până într-o singură zi din 1974, când turcii, după termenul de 3 săptămâni dat ciprioţilor, ocupă toată coasta, distrugând luxul, împreună cu 9000 de oameni despre care nici astăzi nu se mai ştie nimic. Şi astăzi, Famagusta încă mai aşteaptă o hotărâre: teritoriu turcesc ori cipriot.

Oraşul cel nou doarme, cufundat într-un coşmar continuu din anul 1974, a pierdut 9000 de oameni, la invazia turcilor. Astăzi, teritoriul este înconjurat de sârmă ghimpată într-un perimetru de câţiva kilometri, în care zac, printre frunzele palmierilor uscaţi şi neatinşi de 37 de ani, hotelurile luxoase devenite acum ruine, iar plaja cu nisip fin auriu de altădată este scufundată în marea, care îşi loveşte valurile de geamurile lipsă ale recepţiilor impunătoare, decorate cu cele mai bune cristaluri.

În mijlocul perimetrului stau maşinile de expoziţie din magazinele rămase neatinse din `74, obiecte decorative şi suveniruri pentru turiştii ce vizitau Coasta Famagustei, veniţi aici din toată lumea, spre o destinaţie de vacanţă unică, luxoasă şi epatantă la acea vreme.

Oraşul Fantomelor aşteaptă ziua cand va fi trezit la viaţă, iar sutele de hoteluri ce se întind pe malul mării, pe o distanţă de 5-6 kilometri, îşi mai aşteaptă încă turiştii. Sălile de dans, unde astăzi cresc cactuşi înalţi, ori invadate de frunzele palmierilor necurăţaţi de zeci de ani, suspină după muzica ce le ţinea treze până la răsăritul soarelui, şi apoi tot treze până la apus.

Şi totul este cufundat într-un somn profund, oraşul doarme, bântuit de amintiri şi emoţii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Calator in lume

Despre orice

Interviuri

Poezie

Vreau sa fiu turist in Romania!

  • Etichete