Parisul admirat din Tour de Montparnasse

Parisul admirat de sus, dar nu din Tour Eiffel, ci din Tour de Montparnasse. Privelistea de la 200m deasupra capitalei elegantei iti taie toate cuvintele, relaxandu-te in spatiul contemplarii. De jur imprejur adevarata arhitectura a secolelor 18-19, toate cladirile aliniate, ferestrele la fel, iar bulevardele largi, stradute inguste, toate se disting de la inaltime. O minune!

Coboara din lift si aseaza-te la ferestrele pe care le vezi prima data in fata ta. De aici vei vedea Ile de la Citte, celebrele Notre Dame si Saint Chapelle, iar dincolo de malul Senei, grandiosul Luvru. Chiar la poalele turnului Monparnasse se asterne cimitirul cu acelasi nume, acolo unde se odihnesc si romani, precum Brancusi ori Cioran.

In dreapta se poate admira Gara Montparnasse cu zeci de linii de tren, toate impreunandu-se intr-o constructie moderna, dar de secol 19. Continuam turul ferestrelor spre privelistea opusa acestora. Zarim de sus Domul Invalizilor, scoala militara si celebrul Champ de Mars, in capatul caruia se inalta Tour Eiffel. Privelistea este completata de cladirile construite in anii `70, cel mai modern cartier al Parisului: futuristul La Defense.

Iar cel mai indepartat punct pe care il zarim din Tour de Montparnasse este dealul Montmartre, de unde vegheaza asupra Parisului, fara incetare, frumoasa Catedrala Sacre Coer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Calator in lume

Despre orice

Interviuri

Poezie

Vreau sa fiu turist in Romania!

  • Etichete