Gorj si Valcea – comorile Olteniei

Forumul International pentru Turism Responsabil (editia a III-a) a avut loc la Targu Jiu in perioada 4-6 aprilie 2014. Evenimentul, organizat de Fundatia Amfiteatru, nu ar fi avut aceeasi intensitate si valoare fara vizitarea judetelor Gorj si Valcea, care ascund adevarate comori.

manastirea hureziAm vizitat Manastirea Bistrita, ctitorie a boierilor Craiovesti, acolo unde se afla moastele Sfantului Grigorie Decapolitul. Legenda spune ca moaștele Sfantului au fost cumparate de Barbu Craiovescu de la un turc cu aur. Turcul banuia ca va lua o suma importanta echivalenta cu greutatea moastelor. Insa dragostea banului fata de moaste are alt deznodamant: asezate pe un taler, intr-adevar cantaresc greu, dar cand banul Craiovescu pune galbenii talerul se echilibreaza la o suma mica. Acest lucru face ca turcul sa exclame: “Vezi, vezi, cum crestin la crestin trage”.

A urmat Manastirea Hurezi, prima ctitorie a lui Constantin Brancoveanu, acolo unde acesta a dorit sa fie inmormantat. Mormantul sau exista aici, insa nu a fost niciodata folosit, trupul lui Constantin Brancoveanu gasindu-se astazi la Biserica Sfantul Gheorghe din Bucuresti. Manastirea Hurezi a fost centrul de cultura al Tarii Romanesti, iar Constantin Brancoveanu este cel care infiinteaza o biblioteca, ce astazi numara 4000 de volume. Inscriptia ce sta deasupra usii bibliotecii imbie spre cunoastere: “Biblioteca de hrana dorita sufleteasca aceasta casa a cartilor imbie inteleapta imbelsugare“.

ceramicaLa jumatatea distantei intre cele doua resedinte de judet: Ramnicu Valcea si Targu Jiu se afla Horezu, centrul ceramicii romanesti. Ceramica de Horezu este inclusa in Patrimoniul Cultural Imaterial al Umanitatii UNESCO. Cocosul este principalul simbol, alaturi de care stau si alte motive cum ar fi: sarpele, pomul vietii, pestii, spirala sau coada de paun. Culorile specifice sunt rosu si galben, iar coada infoiata a cocosului simbolizeaza mandria.

La 4 kilometri de Horezu se afla Complexul Muzeal Maldaresti: Culele Greceanu si Duca si Casa Memoriala I. G. Duca. Legenda impleteste foarte frumos peisajul: se spune ca Tudor Maldar, capitan in armata lui Mihai Viteazu, cade in mana tatarilor si este luat ostatic. Fiica hanului tatarilor se indragosteste de acesta si astfel reuseste sa scape, stabilindu-se la Maldaresti impreuna cu fata. Povestea se intampla pe la secolul al XVII-lea, atunci cand familia Greceanu primeste de la familia Maldar cula astazi Greceanu, acesta fiind si cel mai vechi monument din zona. Cula Duca este construita mai tarziu de catre Gheorghita Maldarescu si este vanduta familiei Duca ulterior. Duca si-a construit aici o casa, pentru a-i servi drept casa de vacanta, astazi Casa Memoriala I. G. Duca.

hobitaVizita a continuat la Casa Memoriala Constantin Brancusi de la Hobita. Locul este exceptional, iar povestea lui Brancusi de neegalat. Acesta a crescut la Hobita pana la varsta de 9 ani, iar copilaria sa a fost marcata de dese plecari de acasa și de ani lungi de ucenicie in ateliere de boiangerie, pravalii și birturi. Constantin Brancusi a plecat la Paris pe jos, dupa ce a revenit la Hobita pentru a-si lua ramas bun de la mama sa. Se odihneste la Paris, in cimitirul Montparnasse, plecat dintre cei vii cu un singur gand: “cu inima trista pentru ca nu ma pot intoarce in tara mea“.

Judetul Gorj imprezioneaza prin frumusetea si unicitatea manastirilor care se afla in aceasta zona: Manastirea Tismana, cel mai vechi asezamant din Tara Romaneasca si Manastirea Polovragi. S-au scris de-a lungul timpului multe despre Manastirea Tismana, dar cel mai mult mi-a placut Grigore Alexandrescu: “Iata cea mai veche si mai mareata din toate manastirile de peste Olt“. Manastirea Polovragi este unica nu doar pentru pozitia sa deosebita, acolo unde incep Cheile Oltetului, dar si pentru pridvorul unic in Romania: reprezentari iconografice ale manastirilor romanesti de la Muntele Athos.

Impletita cu legende si peisaje deosebite, o voce te cheama sa traiesti povestea Olteniei in Gradina Carpatilor!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *